Toimintaelokuva on nopeatempoinen elokuvalaji

 

Toimintaelokuva eli toiselta nimeltään action-elokuva on eräs elokuvan laji, johon ovat tykästyneet aivan erityisesti nuoret miehet, vaikka toki naispuolisiakin action-elokuvia katsovia ja arvostavia löytyy pilvin pimein ja myös eri ikäluokkien edustajista löytyy runsaasti toimintaa rakastavia elokuvafriikkejä. Toimintaelokuvat ovat useimmiten täynnä takaa-ajoja, väkivaltaisia yhteenottoja, erilaisia onnettomuuksia tai tuhoisia katastrofeja, pieniä ja suuria räjähdyksiä sekä aimo annos vauhtia.

Tyypillisessä toimintaelokuvassa pääroolissa näyttelee rohkea sankariksi nouseva hahmo, joka on joko hyvä kehittelemään ratkaisuja ja ideoita tai fyysisesti voimakas ja sen myötä paljon aikaan saava, ja näitä ominaisuuksia tarvitaan, sillä häntä kohtaa elokuvan aikana jokin uhkatilanne, joka on pyrittävä taistelemaan tai torjumaan. Toisinaan tämä toimintasankari saattaa vaikuttaa jopa epätodellisen vahvalta ja omata epäinhimillisiä kykyjä, mutta se kuuluu asiaan ja lisää elokuvan viihdearvoa entisestään. Erikoisefektejäkin saatetaan viljellä antaumuksella elokuvasta riippuen.

Toimintaelokuvien osalta moni pystyy nimeämään helposti ainakin muutaman esimerkin sekä elokuvista että maailman parhaimpiin ja menestyneimpiin lukeutuvista elokuvanäyttelijöistä. Toimintaelokuvien näyttelijöltä vaaditaan sinnikkyyttä, notkeutta, voimaa ja rohkeutta tavanomaisten näyttelijöille asetettujen vaatimusten kuten karisman ja uskottavuuden lisäksi. Tällaisia erityisen ansioituneita näyttelijöitä toimintaelokuvissa ovat vuosien varrella olleet esimerkiksi kiinalaistaustainen Jackie Chan, itävaltalaistaustainen mutta sittemmin amerikkalaistunut Arnold Schwartzenegger, Bruce Lee, Sylvester Stallone, Jet Li, Charles Bronson, lähes kaikkeen pystyvä “Chuck Norris ja Steven Seagal. Esimerkkejä suosituista toimintaelokuvista ovat kauhua ja actionia yhdistelevät Resident Evil, Alien, Deep Rising, ja Doomsday. Seikkailua ja toimintaa yhdistävät esimerkiksi sellaiset kulttielokuvasarjat kuten James Bond ja Indiana Jones. Komediaa ja toimintaa on nerokkaasti yhdistelty esimerkiksi elokuvassa Nuija ja Tosinuija. Aasialaisia kamppailulajeja on sisällytetty toimintaelokuviin jo 80-luvulta ja tästä erinomaisia esimerkkejä ovat The Karate Kid, Shanghai Noon, Kill Bill ja Mortal Kombat. Eikä tähän loppuun voi olla mainitsematta erilaisia toimintasankarein varustettuja toimintaelokuvia, joista kärkikastia ovat ehdottomasti Batman, Iron Man, X-men, Avengers, Lucy,Ihmenainen, Hämähäkkimies, Thor, Kapteeni Amerikka, Hulk ja Kissanainen, jotka ovat varmasti kaikille vähänkään elokuvia seuranneille tuttuja nimiä.

onepirate