Uuno Turhapuro – suomalaisten suuri suosikki

Kukapa ei muistaisi supersuosittua Uuno David Goljat Turhapuroa? Kysymyksessä on “aivan oikein” Pertti, tutummin Spede Pasasen luoma sketsihahmo. Uunoa näytteli Suomen kansan suosikki ja useimpien mielestä rakastettava Uuno Turhapuro.

Uunoa näyttelevä Vesa-Matti Loiri esiintyi kaiken kaikkiaan 19 erilaisessa Uuno Turhapuro -elokuvassa, jonka lisäksi hänen ainutlaatuinen ammattitaitonsa koomikkona tuli esiin myös monissa muissa Spede Pasasen tuottamisessa kotimaisissa elokuvissa.

Hyvät puheenlahjat omaava, mutta epäsiisti ja laiska Uuno Turhapuro oli kaiken ikäisten tv-katsojien mieleen. Uunolla oli “sana hallussaan”, joten hän selviytyi tilanteesta kuin tilanteesta aina kunnialla. Loistavia puheenlahjojaan ja erittäin hyvää itsetuntoa Uuno toi esiin monin eri tavoin. Yhteistä kaikille Uuno Turhapuro -elokuville on, että hän flirttaili nuorten naishenkilöiden kanssa, tavoitteli kioskeista ja kahviloista ilmaista ruokaa sekä olutta että myös selvitteli avio-ongelmiaan ystävilleen “Hartikaiselle ja Sörsselssönille.”

Spede Pasanen ja idea Uuno Turhapurosta

Mistä “Spede”, eli Pertti Pasanen sai idean Uuno David Goljat Turhapuron fiktiiviseen hahmoon? Uskomaton ajatus syntyi Suomen aivan ensimmäisen lottoarvonnan jälkeen tammikuussa 1971. Uunon vaimon Elisabethin rooliin Pertti Pasanen valitsi Spede Show`n tunnetun vakioesiintyjän nuoren Marjatta Raidan. Aviomieheksi tuli Vesa-Matti Loiri, josta tuli myöhemmin koko kansan rakastettava Uuno.

Epäsiistiin ja likaiseen verkkopaitaan pukeutunut Uuno toi katsojia enemmän kuin Spede koskaan uskalsi toivoa. Suomalainen vuosisadan “tähtiesiintyjä” oli löytynyt. Kriitikot eivät pää osin koskaan löytäneet “sitä punaista lankaa” Uuno Turhapuro -elokuvista, eli syytä miksi suomalaiset niin kovin Turhapuron hahmoa rakastivat.

Mitä samaa on Urho Turhapurossa ja suomalaisessa miehessä?

Uuno Turhapuro -elokuvia katselivat sekä naiset että miehet. Uuno merkitsi hetkeä, jolloin työasiat jätettiin taakse ja vaihdettiin vapaalle. Uuno oli suomalaiselle katsojalle kuin “lempiruoka”, joka tyydytti sisällä olevan tyhjyyden ja lohdutti huonona hetkenä.” Suomalaisista miehistä moni on sanonut tunnistavansa itsensä Uuno Turhapuron roolista.

Uuno ei suinkaan ollut laiska, sillä olihan hän käynyt jopa johtajakurssin arvostetussa kirjeopistossa. Johtaja Uuno Turhapuro toimi muun muassa patjantestaajana huonekaluliikkeessä ja radiotoimittajana Härski Hartikaisen ja Insinööri Sörsselssönin avustamana.

Minkälainen on sinun Uuno Turhapuro -muistosi?

Oletko sinä koskaan katsonut Uuno Turhapuro -elokuvia? Mitä Uunosta jäi mieleen? Olivatko ne hauskuus, omaperäisyys ja suorapuheisuus vai sekä röyhkeys että sovinistisuus? Onko Uuno myös sinun suosikkisi?

onepirate