Miksi katsomme elokuvia?

 

Miksi me ihmiset rakastamme elokuvia niin paljon, että elämämme aikana tulemme katsoneeksi niitä tuhansien tuntien edestä? Kyse on oikeastaan samasta syystä, miksi luemme kirjoja tai kuuntelemme musiikkia. Elokuvat herättävät tunteita ja viihdyttävät ihmisiä, mutta näiden itsestäänselvien seikkojen lisäksi on toki paljon muitakin syitä sille, miksi elokuvateollisuus voi niin hyvin vuodesta toiseen. Elokuvien katselemiseen liittyy kolme pohjimmaista syytä, jotka esitellään seuraavaksi.

Elokuvat avaavat ovet uusiin maailmoihin

Ihmisille on ominaista janota tietoa ja oppia uutta. Elokuvien avulla tämä uteliaisuus tulee tyydytetyksi varsin tehokkaasti, olipa sitten viehättynyt erilaisista seikkailuista, kulttuureista, historiasta, vähemmistöihin kuuluvien ihmisten arjesta, musiikista tai mistä sitten onkaan kiinnostunut. Elokuva paikkaa sitä, missä TV ei pärjää. Televisiosarjat saattavat olla toki koukuttavia ja hyviä, mutta ne ovat usein katkonaisia ja jäävät silloin tällöin melko pintapuolisiksi. Lisäksi TV-sarja edellyttää pitkäjänteisyyttä ja säännöllistä aikatauluttamista, joka ei välttämättä kerta kaikkiaan sovi nykyiseen elämäntyyliin. Elokuva on parin tai kolmen tunnin katselusessio, jonka jälkeen voivat ajatukset sinkoilla ja olokin on aivan erilainen kuin ennen elokuvan alkamista. Elokuva piristää ja inspiroi, vaikka sen vaikutus saattaakin olla varsin lyhytkestoinen. Elokuva tarjoaa suoranaisen elämyksen katsojalle; se kertoo tarinan alusta loppuun kaikkine pienine yksityiskohtineen. Koska elokuva on niin helppo sovittaa kiireisemmänkin ihmisen elämään, on niiden katseleminen monelle harrastus. Elokuvia saatetaan katsella joko joka päivä tai kenties ainoastaan viikonloppuisin, jolloin moni saattaa katsoa useammankin leffan.

Elokuvat ovat keino paeta todellisuudesta

Joskus tekee vaan niin hyvää saada pieni irtiotto arjesta. Se voi olla esimerkiksi pieni viikonloppureissu tai hetki hieronnassa tai muussa hemmottelussa. Kenties vieläkin helpommaksi irtioton tekee elokuvan katseleminen. Se vie ajatukset pois arjen huolista ja askareista ja kiinnittää huomion elokuvan maailmaan ja sen kertomaan tarinaan. Ne antavat luvan fantasiaan ja unelmointiin jostain aivan erilaisesta elämästä kuin mitä itse sillä hetkellä elää.

Hyvässä elokuvassa visuaaliset elementit ihastuttavat hyvin samaan tapaan kuin esimerkiksi taideteokset taidemuseoissa. Elokuvan perimmäisenä tarkoituksena on viihdyttää ja toisinaan myös opettaa. Usein hyvässä elokuvassa, etenkin sellaisessa, jossa näyttelijävalinnat ja näyttelijäsuoritukset ovat menneet täysin nappiin, on katsojan helppo samaistua johonkin tiettyyn roolihahmoon. Elokuvat yhdistävät sinut suoraan johonkin ihailemaasi tai muuten sinulle läheiseltä tuntuvaan hahmoon ja pikku hiljaa se alkaa vetämään sisälle elokuvan maailmaan. On varsin tavallista, että oli elokuva sitten omasta mielestä huono tai hyvä, voi sen katsottuaan jäädä miettimään pidemmäksikin aikaa kaikkia niitä asioita, joita jollekin tietylle roolihahmolle tapahtui ja niitä valintoja ja ratkaisuja, joihin hän päätyi.

Elokuvat antavat uusia näkökulmia

Elokuvista voi ammentaa myös inspiraatiota ja niistä voi valita kaikkiin hetkiin juuri omaan mielenalaan sopivan vaihtoehdon, sillä vaihtoehtojen vähäisyydestä ei varmastikaan tarvitse kärsiä. Tarjolla on elokuvia, jotka keskittyvät komediaan, romanssiin, sotaan, draamaan tai mihin milloinkin, ja näiden lähestymistapojen kautta elokuvia katsova saa uusia näkökulmia ja ideoita, joista voi olla hyötyä elämän eri osa-alueilla. Moni varttuva nuori oppii elokuvien kautta paljon sellaista elämästä, jota ei välttämättä muuta kautta ole saanut selvitettyä. Elokuvista voi saada mallin käyttäytymiselle ja esimerkkejä erilaisista tapahtumista ja seurauksista.

onepirate